Özür dilemek, ilişkide yaşanan tartışma veya dargınlık sonrasında mağdur ve suçlu için ciddi olumlu etkileri olan bir eylemdir. Özür dilemek, yaşanan tartışma sonrasında ‘Ben seni anlıyorum, sana saygı duyuyorum’ izlenimi verir. Suçlu ve mağdur arasındaki empati ilişkisini geliştirdiği gibi, zamanla ilişkideki duygusal iyileşmenin de temellerini atmaktadır. Özür dileyebilmek ilişkiler için önemli bir yapı taşıdır. özür dilerim.
Özür dilemek ilişkide bu kadar önemli olmasına rağmen bazı insanlar neden özür dileyemez?
Özür dilemek, gelişim çağında öğrenilen bir olgudur. Özür dilemek ve özür kabul etmek konusunda sorunlar yaşayan çocuklar, ileride bunları ilişkilerine yansıtabiliyor. Özür dileme davranışının sorunları ortadan kaldırmadığına, gerekli olmadığına dair bir inanç geliştiriyorlar.
Özgüveni düşük ve daha kırılgan olan kişiler için özür dilemek, zayıflıklarını kendi yüzlerine vurduğu için daha zordur. Bu kişiler için ‘Ben suçluyum’ diyebilmek neredeyse imkansızdır. Çünkü ‘Ben suçluyum’ cümlesini karşı tarafa söyledikleri kadar kendilerine de söylemiş oluyorlar. Özür dileyemeyen insanlar dışarıdan egolu gözükebilirler fakat içten içe fazla kırılgan yapıları vardır. Narsistik düzeyde benmerkezci bireylerde özellikle benlik saygısının zedelenmesi ihtimaliyle özür dilemeleri çok nadirdir. Özür dilemek onlar için itibarlarını zedeleyen bir durumdur. Yapılan hatanın sorumluluğunu almak yerine karşı tarafı suçlamayı tercih edebilirler. ‘Ben bu hatayı yaptım ama senin yüzünden.’ gibi manipülatif cümlelerle kendilerini haklı konuma yerleştirip özür dilemekten kaçarlar. Bu tip durumlarda partnerinize özür dilemenin zayıflık olmadığını ve güçlü/olgunlaşmış insan davranışı olduğunu söyleyebilirsiniz.
Özür dilemeyen insan, partnerini ve ilişkiyi gözden çıkarılabilir olarak görüyor olabilir. Partnerinin duygularını önemsemiyor ve saygı duymuyorsa özür dilemez. Önemsememenin yanında empati kuramıyor oluşu da bir etkendir. Sizin duygularınızı, sizin açınızdan yorumlayamaz, anlayamaz ve kırıldığınızı göremez. Kendi egosunu sizin duygularınızın önüne koyar.
Öz şefkat ve öz farkındalığı yüksek insanlar hatalı olduğunu daha kolay kabul ederler, özür dilemekten kaçınmazlar. Özür dilemenin kendilerini alçaltmayacağını ve yaptıkları hatanın onları kötü biri yapmayacağının farkındadırlar.
Özür dilemeyen insanlar bir noktada da özürlerinin bir şeyi değiştirmeyeceğini düşünür. Özür dilemenin iyi yanları olan partnerin gönlünü alma, ona saygı duyma, anlama gibi özelliklerinden çok, kötü tarafından bakmaya (küçük duruma düşeceklerini düşünmeleri, gururlarının zedeleneceğini düşünme) meyillidirler. Bu kişiler çocukluklarında da diledikleri özürlerin var olan kötü durumu değiştirmediğine şahit olmuşlardır.
Özür dilememenin ilişkilerdeki olumsuz etkileri:
İlişkideki iki taraf da birbirlerinin yanında olduklarını, anlaşıldıklarını ve güvende hissettiklerini bilmek ister. Partnerlerden biri hata yaptığında, sorumluluğunu üstlenmezse yine aynı hataların olacağı izlenimini verir ve bu durum zamanla ilişkideki güveni zedeleyebilir.
Özür dilenmezse, karşı taraf duygularının önemsenmediğini hisseder. Bu da duygusal iyileşmesi zor olan incinmelere yol açar.
Özür dilenmediği sürece, karşı tarafın öfke ve kızgınlığı tetiklenir ve var olan tartışmanın üstüne yeni tartışmalar eklenir.
Özür dilemek, duygusal bir bağ kurma sürecinin bir parçasıdır. Özür dilememe durumu, partnerinizle aranızda duygusal mesafe yaratabilir ve ilişkinin derinleşmesini engelleyebilir.
Özür dilemek, duygusal bir bağ kurma sürecinin bir parçasıdır. Özür dilememe durumu, partnerinizle aranızda duygusal mesafe yaratabilir ve ilişkinin derinleşmesini engelleyebilir.
Comments