top of page

Takıntılar (OKB) nedir? Nasıl ortaya çıkar

Güncelleme tarihi: 15 Kas 2023

Takıntı, kişinin zihninde sürekli olarak tekrar eden ve huzursuzluk yaratan düşünce veya eylemlerdir. Takıntılar genellikle irade dışında istemsiz şekilde ortaya çıkar ve bireyler çoğunlukla bu düşüncelerini kontrol etmekte zorlanır.


Takıntılar, kaygı ve stresin arttığı durumlarda daha belirgin hale gelebilir. Bazı kişilerde ise obsesif kompulsif bozukluk (OKB) adı verilen bir durumun belirtisidir.


Takıntının ortaya çıkmasına katkıda bulunan prensip faktörler şunlardır:


1. Genetik faktörler: Takıntılı düşünceler ve OKB geliştirme riski, ailesel bir geçmişin olması durumunda artabilir.

2. Kimyasal dengesizlik: Beyindeki kimyasal dengesizlikler, özellikle seratonin ve dopamin gibi nörotransmiterlerdeki değişiklikler takıntılı düşüncelere yol açabilir.

3. Kişilik özellikleri: Mükemmeliyetçi ve sürekli kontrol ihtiyacında olan kişilerde takıntılı düşünce eğilimi daha fazla görülür.

4. Stresli yaşam olayları: Ailevi sorunlar, iş veya ilişki ile ilgili yoğun stres altında olan bireylerde takıntılı düşünceler sıkça görülür.

5. Çocukluk dönemi travmaları: Çocukluk dönemine ait zorlayıcı ve travmatik yaşantılar, takıntılı düşünce geliştirme riskini artırabilir.


Çözüm bulmak için, kişinin belirgin bir takıntısı veya OKB'si olduğunu düşünmesi durumunda, uzmana danışılmalıdır. İyi bir değerlendirme ve doğru bir tedavi yaklaşımı (psikoterapi, ilaç tedavisi veya her ikisinin kombinasyonu) ile takıntılı düşünceler kontrol altına alınarak yaşam kalitesi artırılabilir.



Takıntıların kısır döngüsü
Takıntıların kısır döngüsü

Comments


bottom of page