
Frankfurther Dikkat Testi
Frankfurter dikkat testi, çocukların dikkat seviyesini ölçmek için sık sık başvurulan bir testtir.
Test elma ve armut resimlerinde oluşmaktadır.
Çocuktan elmaların içindeki 44 armut resmini bulup işaretlemesi beklemektedir.
Bu test ile okul öncesi dönemde çocuğun konsantrasyon gücü ölçülmektedir.
Frankfurter Dikkat Testi, 60 – 72 ay arası çocuklara uygulanabilmektedir.
Değerlendirmeler erken çocukluk döneminde birebir yapılmaktadır ancak test süreleri nedeniyle çocuğun ilgi süresinin kısa olması ve uygulama zorlukları değerlendirme süreçlerini güçleştirmektedir. Frankfurter Dikkat Testi ise hem birebir uygulanması hem de uygulamanın 90 saniye gibi kısa bir süre içinde yapılabilen, kullanımı kolay, geçerli ve güvenilir bir test olması özellikleriyle öne çıkmaktadır.

GOOD ENOUGH – HARRiS Bir İnsan Çiz Testi
Çocuklara uygulanan bir zeka testidir. Goodenough Harris Bir İnsan Çiz Testi ya da sadece Good Enough Testi isimlerini de almaktadır. Test sayesinde, çocukların resmettiği insan figürüne bakılarak objektif bir değerlendirme yapılabilmektedir. Bir insan çiz testi 4 yaş ile 12 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilmektedir.
Good Enough Harris bir insan çiz testinde, çocuklardan bir insan çizmeleri istenmektedir. Çocukların yaptığı çizim, en ince ayrıntısına kadar uzmanlar tarafından yorumlanmaktadır. Bu sayede çocukların zeka yaşı ve içinde bulundukları psikolojik durum puanlı olarak değerlendirilmektedir.

Peabody Resim Kelime Testi
Peabody Resim Kelime Testi, 2,5-18 yaş çocuk ve bireylerin dil gelişimini (kelime bilgisini) ölçmek amacıyla uygulanan bir gelişim testidir. Dil ve kelime gelişiminin derecesi resimlerle ilşkilendirilerek ölçülür. Testte, resimlerle sözcük (kavram) gelişimini saptamayı amaçlayan sorular bulunmaktadır.

Resim Analizi
Resim, çocuğun iç dünyasını dışarı yansıtan bir iletişim aracıdır. Resim, çocuğun dışarı yansıtamadığı duygularının dilidir. Resim, içsel gerçekliğin kâğıt aracılığı ile dışsal gerçekliğe dönüşmesidir. Resim, çocuğun kişilerarası iletişim, sorun çözme becerisini yansıtır. Çocuk resimleri davranışsal, psikolojik ve fizyolojik gelişmeleri izlemek açısından önemli bir veri olarak değerlendirilmektedir.

D2 ( Denver Gelişimsel Tarama Envanteri)
Küçük çocuklarda var olan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir ölçme aracıdır. Çocuğun yaşına uygun birtakım becerilerini değerlendirmek, gelişimsel olarak şüpheli durumları objektif olarak ölçmek ve risk altındaki çocukları izleyebilmek için 116 madde ve 4 alt bölümden oluşan bir ölçektir. Bir gelişim testidir. 0-6 yaş grubu arasına uygulanan bir testtir. Uygulama anne-baba ve çocukla yapılmaktadır. Anne-babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden bakım veren ebeveyne yöneltilmesi gereken sorular bakım veren ebeveyne yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir. Testin verilişinde standart yönergeye uyulması gerekmektedir. Kapsadığı kişisel-sosyal , ince motor, dil ve kaba motor alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi yüzdelik diliminde olduğunu göstermesi açısından diğer birçok gelişimsel tarama testine göre daha kolay uygulanma özelliği taşımaktadır.

AGTE (Ankara gelişimsel tarama envanteri)
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilmesi amacıyla uygulanan envanterdir. Gelişim tarama envanteri çocuk 0-3 aydan başlayarak 48 ila 72 aya kadar olan periyotlarda dil gelişimi, küçük kas gelişimi, büyük kas gelişimi, zihinsel becerileri, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri incelenerek puanlanır. Agte testi ile 6 yaş grubundaki bebek ve çocukların girişim ve becerileri anneden alınan bilgiler ile değerlendirilir. Agte Ankara gelişim tarama envanteri çocuğu daha iyi tanıma ve çocuğun gelişim açısından önemli davranışlarını çok daha iyi gözlemleyebilme imkânı sunar.

Gessel Gelişim Figürleri Testi
36 ay – 72 ay arasındaki çocukların motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Böylece bu yaş aralığındaki çocukların psiko-motor gelişimlerinin ne aralıkta olduğunu belirler. Çocukların genel gelişim süreçlerinin incelenmesi sonrasında çocuğun gelişiminde herhangi bir problem olup olmadığı ile ilgili bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlar.

Çocuklar İçin Algı Testi – CAT
Çocuk Algı Testi (CAT) çocuklara uygulanan bir projektif testtir. Çocuk Algı Testi (CAT) çocukların kişilik dinamiklerini ve ebeveyn ilişkilerini analiz etmek için çok kullanışlı bir psikolojik testtir. Kişilik dinamikleri, ebeveyn ilişkileri, kardeş ilişkileri ve kıskançlık durumları, tuvalet eğitimleri ve inatçı tutumlar hakkında bizlere bilgi veren çok yaygın kullanılan bir testtir. Uygulanma yaş aralığı 3 ila 10 yaş arasıdır. Çocukların agresif tutumları, akran ilişkileri ve psikodinamik değişkenleri hakkında da bilgiler veren Çocuk Algı Testi (CAT) projektif bir test olduğu için uygulamasını ve değerlendirmesini bu konuda uzman birinin yapması gerekir.

Wisc – R Zekâ Testi
WISC-R Zekâ testi ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biridir. Güvenirliliğinin yüksek olması ve çok tercih edilmesinin sebepleri değişik yetenekleri ölçebilir olmasından ve puanlama ve yorum esaslarının belirgin olmasından kaynaklanır. Testin odak noktası performans ölçümüne dayanmaktadır. Bu da tüm zekâ testleri için aynı kabule dayanmaktadır. Test performans ve sözel kısım olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her bölümde 5 ana test ve bir alt test olmak üzere 6 test vardır. Test, soruların yönergelere uygun bir şekilde çocuğa sorulması ve çocuktan bu soruları cevaplaması istenerek uygulanmaktadır. 6-16 yaş aralığı için uygundur.

Louisa Düss Psikanalitik Hikâyeler Testi
Projektif bir testtir. Düss Öykü Testi, çocukların kompleks ve sorunlarını çözümlemek için hazırlanmış tekniklerin en geliştirilmişlerinden biridir. Test on tane yarım bırakılmış hikâyeden oluşur. Hikâyeler, çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır. Her öykünün bir içeriği vardır. Psikanalitik teoriye uygun olarak, her gelişim dönemine uyan olası problemi ortaya koymaktadır. Luisa Düss, aile ve okuldan gelen öğelerin etkisini azaltmak için, öykülerden üçünün konusunu hayvanlardan seçmiştir. Test uygulanırken deneğin kendisini kolayca öykü kahramanının yerine koyması gerekir. Bunun için öyküler sıralanırken, en az suçluluk duygusu uyandırabilecek komplekslerden başlanması tavsiye edilir. Öyküler özellikle çocuklar için hazırlanmış olmakla birlikte yetişkinlere de bir düş gücü testi olarak uygulanabilir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
Metropolitan okul olgunluğu testi; okul çağına gelen çocukların ilköğretime başlamaya hazır olup olmadığını değerlendiren bir ölçektir. Testin amacı; çocukların cümle, kelime ve ifadeleri ne ölçüde anladığını test etmektir. Tam olarak okul öncesi dönemde yapılmalıdır. Genellikle 5 yaş 6 ay ve 6 yaş arası çocuklara yapılır. Bu nedenle okul olgunluğu testini uygulamak için en iyi zaman; okul öncesi zamanıdır.

Frostig Görsel Algı Testi
Görsel algı, görsel uyaranları tanıma, ayırt etme ve daha önceki deneyimlerle ilişkili olarak yorumlama yeteneğine denir. Görsel algılamadaki yetenekleri sayesinde çocuklar okumayı, yazmayı, aritmetik yapmayı ve okuldaki başarıları için gerekli olan tüm diğer becerileri öğrenmektedirler. Görsel algılama problemleri, belirleme, ayırma, hatırlama, görsel duyuyu yorumlama eksikliğinden kaynaklanır. Küçük çocuklarda bu durum geometrik şekilleri yapamama, şekil- zemin karıştırma, nesneleri değiştirme ve yönlendirmedeki eksiklerle ortaya çıkar. Çocuk büyüdükçe bu problemler harf ve kelimeleri okumada kendini gösterir. Frostig testi, 4-8 yaş arası çocukların görsel algılama yeteneklerini değerlendirmek için tasarlanmış bir performans testidir. Çocuğun görsel uyaranları tanıması, ayırt etmesi ve daha önceki deneyimlerle yorumlayabilme yeteneğini ölçümler. Okuma, yazma ve aritmetik becerilerin temelindeki görsel algılama sorunlarını keşfetmeyi destekler.

Porteus Labirent Testi
Genel yeteneği belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Sözel açıklamaya dayalı bir test değildir. 12 labirentten oluşmaktadır. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur. Bireysel zekâ testi olarak kullanılmaktadır. 7 -14 yaş aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır.

MOXO Dikkat Testi
Moxo Dikkat Testi, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performansını ölçen, uzmanlar tarafından uygulanan, görüş ve duygu içermeyen, online bir testtir. MOXO, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performans düzeylerinin ölçümünde oldukça etkili bulunmuştur; fakat testin hızla artmış olan popülaritesi, MOXO’da bulunan eşsiz Çeldirici Sistemi’nden kaynaklanmaktadır. Basit görünen bir MOXO görevine odaklanabilmek için, bireyin aynı günlük hayatta yapması gerektiği gibi, testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelmesi gerekmektedir. Birey; bunu başarabilmek için çeldiricilerin aktif inhibisyonunu sağlamak zorunda bulunmakta, bu da testi çok daha zorlayıcı ve testin belirleyici niteliklerini de bir o kadar ileri düzeye getirmektedir. 6-12 yaş aralığındaki çocuklarda ve 13-65 yaş arası yetişkinlerde kullanılmak üzere geliştirilmiştir.